Türkü Yurdu

Veli Kaplan : Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Zalım Felek Sana Nettim Neyledim  Sponsorlu Bağlantılar


Zalım Felek Sana Nettim Neyledim  Veli Kaplan Hayatı - Veli Kaplan Kimdir ?


Doğum Yeri: Kangal
Doğum Yılı: 1935

Veli Kaplan 1935 yılında Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Davulbaz Köyü'nde, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Müzik konusunda ilk etkileri, kaval ve bağlama çalan amcası Mahmut'tan aldı. Yine köylerinde yaşayan iki kardeşten, keman çalan Hasan Erdal ve bağlama çalan Gazi Erdal'dan oldukça etkilendi.

Küçük yaşlarda babasını kaybetti ve müzik onun en büyük avuntusu haline geldi. İlkokula 1942 yılında Çaltepe Köyü'nde başladı ve okul yıllarında söylediği türkülerle çevresinin dikkatini çekti. Küçük yaşlarda başlayan müzik sevdasının ardından, Veli Kaplan, saz çalmaya merak saldı. 8-9 yaşlarına geldiğinde amcasının curasıyla çalışmalarına başladı. İlkokulu Çaltepe'de tamamladıktan sonra geçim derdine düştü, ve öğrenimini yarıda bıraktı. Müzik, saz ve söz, kısa sürede yaşamının büyük bir bölümünü aldı.

Köy odalarında yapılan müzik toplantılarına katılan Veli Kaplan, usta aşıklardan, Nesimi, Virani, Fuzuli, Hatayi, Yemini, Pir Sultan Abdal ve Kul Himmet'in deyişlerini öğrenip söylemeye başladı. Veli Kaplan, köy odalarında yapılan bu toplantılarda Aşık Veysel, Davut Sulari, Ali İzzet Özkan ve Aşık Süleyman gibi usta aşıklarla muhabbetlerde bulundu. Daha çocukluk döneminde büyük bir gayrete girmişti. Usta aşıkları dinler, izler ve onlardan öğrendiklerini yerine getirirdi. 1960'lı yıllarda bu aşıklarla tekrar yan yana gelip konserler verdi.

Çocukluk ve gençlik yılları yazın çiftçilikle, kışın saz, söz ve muhabbetle geçen Veli Kaplan, 15 yaşına gelince evlendi, 1956 yılında da askere gitti. 2 yıl süren askerliğini İstanbul Hoşdere'de yapıp köyüne döndü, çiftçiliğe devam etti. Üç çocuğun ardından eşi Döndü Hanım, dördüncü çocuğunu doğururken vefat etti, bebek de kurtarılamadı. Bu olaydan sonra, o güne kadar usta aşıkların deyişlerini okuyan Veli Kaplan'ın dili çözüldü ve sazı elinde türküler yakmaya başladı.

Veli Kaplan, çocukları küçük olduğu için tekrar evlenmeye karar verip ve 1969 yılında Marziye Hanım'la evlendi. Çiftçiliğin yanı sıra Kangal'a su getirmek için yapılan çalışmalara da katılan Veli Kaplan, 1972 yılında gurbete çıkarak İstanbul'a göçtü, ve Karayolları'nda çalışmaya başladı. 23 sene süren hizmetinin ardından 1995 senesinde emekli oldu.

Veli Kaplan, İstanbul'a göçtükten kısa bir süre sonra İstanbul Radyosu'na geldi ve Yücel Paşmakçı, Nida Tüfekçi ve Ümit Kaftancıoğlu'yla çalışmalar yaptı.

Deyişlerinde çoğunlukla toplumsal sorunları ve insan ilişkilerini tasavvufi bir bakışla ele alan Veli Kaplan, "Sefil Veli" mahlasını kullanmıştır.

Kaynak: 30 Nisan 2007 tarihinde TRT-Radyo-4'te yayınlanan "Halk Ozanlarımız Mahalli Sanatçılarımız" programı.

Zalım Felek Sana Nettim Neyledim  Veli Kaplan Tüm Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözü sitesinde Veli Kaplan mp3 dosyaları veya Veli Kaplan türkü mp3 indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. Türkü Yurdu sadece Veli Kaplan türkü sözlerini ve notalarını içerir. Sitede bulunan Veli Kaplan türkü sözleri tamamen bilgi amaçlı sunulmuştur.