Türkü Yurdu

Kaşgarlı Mahmud : Bahar Konulu Koşuk (Türkçe) Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Bahar Konulu Koşuk (Türkçe)  Bahar Konulu Koşuk (Türkçe) adlı türkünün hikayesi


Bahar Konulu Koşuk (Türkçe)  "Bahar Konulu Koşuk (Türkçe)"

Koşuk, yazının kullanılmaya başlanmasından önceki sözlü yazın döneminin ürünüdür. Bu koşuk, öteki sözlü yazın örnekleri gibi, ilk kez Kaşgarlı Mahmud'un Divanü Lugat'it - Türk adlı yapıtında yazıya geçirilmiştir.

İslamlık'tan önceki dönemde koşuk, günümüz halk yazınındaki koşmanın ilk biçimidir. Bu dönemde koşuk türüyle genellikle doğa betimlemeleri yapılırdı. Şiirde bu konunun işlenmesi, Türklerin o dönemde doğayla iç içe yaşamaları, yaşamlarının kaynağının doğada olmasıdır. Bu göçebe ve hayvancılıkla geçinilen dönemde, süremlerin(mevsim), özellikle baharın önemli bir yeri vardı. Havanın ısınmasıyla birlikte doğanın da canlanması, geçim kaynağı olan hayvanların çoğalmaları, insanların daha geniş bir coğrafya içinde özgür dolaşma olanaklarının artması, baharın eski Türkler arasında çok sevilmesinin nedenleridir(...)

Kaynak: Kemal BEK - Eski Türk Yazını, Donkişot Yayınları, İstanbul 2004, Sayfa 66

Kaşgarlı Mahmud  Kaşgarlı Mahmud Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Kaşgarlı Mahmud Bahar Konulu Koşuk (Türkçe) türkü mp3 veya Bahar Konulu Koşuk (Türkçe) mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Kaşgarlı Mahmud türkü hikayelerini içerir.