|
İrfan Ruhi Eren : Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri |
Sponsorlu Bağlantılar
İrfan Ruhi Eren Hayatı - İrfan Ruhi Eren Kimdir ?
Doğum Yeri: Rize
Doğum Yılı: 1949
Rizeli İrfan Ruhi Eren, 1949 yılında İyidere nahiyesinin (şimdi ilçe) Taşhane Köyü’nde doğar. Müzik konusunda ilk etkileri kemençe ve bağlama çalan amcası Alaaddin Eren’den alır. Küçük yaşta yöresinin türkülerine, manilerine ilgi duyar ve çocuk yüreğinin coşkusuyla bu türküleri seslendirir. Bu özelliğiyle, ailesinden de ilgi görür ve evlerinde yapılan toplantılarda büyüklerinin isteğiyle türküler söyler.
İlkokula köyünde başlar İrfan Ruhi Eren. Okul yıllarında söylediği türkülerle öğretmenlerin ilgisini çeker ve desteğini alır. İlkokul son sınıftayken, önce ağız mızıkasına, sonra Karadeniz insanının içtenlikle duygularını tele taşıdığı sazı kemençeye merak duyar. Ancak bir öğretmeni, bir ustası yoktur. O, gözlemleriyle elde ettiği bilgileri, sazında becerisiyle uygular ve kendini yetiştirmek için çalışır durur.
İrfan Ruhi Eren, ilkokul yıllarında başladığı müzik çalışmalarına, ortaokul yıllarında da devam eder. Bu yıllarda kemençenin yanı sıra, gerek amcasından gördüğü ve dinlediği, gerekse radyodan takip ettiği programlarla ilgi duyduğu bağlamaya merak salar. Yurttan Sesler Topluluğu’nun programlarını dikkatle dinler, yeni yeni türküler öğrenir, ve onları bağlamada çalmak için çalışmalar yapar. Düzenlenen eğlencelerde, toplantılarda bağlama çalar.
İrfan Ruhi Eren, gençlik yıllarında, kendisini yetiştirmek için Rize Musiki Sevenler Cemiyeti’ne gider ve müzik konusunda dersler alır. Burada, öğretmeni Çetin Bahadır’dan türkü söylemesi konusunda teşvik görür ve 1979 yılında düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi Ses Yarışması’nda birinci olur. O güne kadar kemençe ve bağlama çalışmalarına ağırlık veren İrfan Ruhi Eren, çocukluk yıllarında olduğu gibi içtenlikle sarılır türkülere, ve dilinde dizelerle yöresinin havalarına ses katar.
İrfan Ruhi Eren, ortaokul öğrenimini İyidere’de tamamladıktan sonra, Rize Sanat Enstitüsü’nde torna-tesviye eğitimi alır. 1970 yılında buradan mezun olur. 1972 yılında askere gider ve Burdur Orduevi’nde yapar askerliğini. Askerlikten sonra, memleketi olan Rize’ye döner. Bir süre sonra, Çaykur İşletmesi’nde teknisyen memur olarak çalışmaya başlar. Bunu, evlilik takip eder. 1976 yılında hemşehrisi olan Naciye Hanım’la evlenir. Geçimini sağlamak için Çaykur’daki çalışmalarına devam etse de, İrfan Ruhi Eren, türkülerle doldurur günlerini.
İrfan Ruhi Eren, 1978 yılında Trabzon Radyosu’nda açılan mahalli sanatçı sınavına girerek başarılı olur. Uzun yıllar Rize’de yaşadıktan sonra, çocuklarının eğitimi gereği İstanbul’a göçer. İstanbul’da müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, 1980 yılında İstanbul Radyosu’nda verdiği bir sınavın ardından yöresinin türkülerini seslendirdiği bantlar doldurur ve yayınlara katılır. İstanbul Radyosu’ndaki bant çalışmalarına aralıklarla devam eden İrfan Ruhi Eren, çocukluk yıllarından itibaren yöresinde duyduğu, öğrendiği pek çok türküyü halk müziği repertuarımıza kazandırır.
2003 yılında Çaykur’daki görevinden emekli olan İrfan Ruhi Eren, halen İstanbul’da yaşıyor ve ney çalışmalarıyla geçiriyor günlerini.
Kaynak gösterildiği türküler:
Ağısar Dereleri
Kesme Kiraz Dalini
Kızıl Ağaç Yaprağı
Oy Dağlarum Dağlarum
Parmağında Yüzükler
Kaynak: 5 Şubat 2007 tarihinde TRT-Radyo-4’te yayınlanan "Halk Ozanlarımız Mahalli Sanatçılarımız" programı.
İrfan Ruhi Eren Tüm Türküleri
Turkuyurdu.com türkü sözü sitesinde
İrfan Ruhi Eren mp3 dosyaları veya İrfan Ruhi Eren türkü mp3 indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. Türkü Yurdu sadece İrfan Ruhi Eren türkü sözlerini ve notalarını içerir. Sitede bulunan İrfan Ruhi Eren türkü sözleri tamamen bilgi amaçlı sunulmuştur.