Türkü Yurdu

Ignacz Kunos : Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Bir Görüşlen Sabrım Kalmaz  Sponsorlu Bağlantılar


Bir Görüşlen Sabrım Kalmaz  Ignacz Kunos Hayatı - Ignacz Kunos Kimdir ?


Doğum Yeri: Hajdusamson
Doğum Yılı: 1862

Ignacz Kunos, 22 Eyll 1862'de Debrecen [Macaristan] yakınlarındaki Hajdusamson'da doğdu. Yükseköğrenimini Budapeşte'de tamamladı. Üniversite öğrenciliği yıllarında halk diline, halk kültürüne ilgi duydu, önce Hungaristik alanında daha sonra da A. Vambery, J. Budenz ve B. Munkacsi gibi zamanın isim yapmış bilginleriyle tanışınca Türkoloji ile ilgilenmeye başladı. Bunun üzerine Türk halk edebiyatını ve halk dilini iyice tanıyıp öğrenebilmek için bir süre Anadolu'da yaşamaya karar verdi.

1885 yılında Bulgaristanlı Türkler arasında kısa bir süre kaldıktan sonra Anadolu'ya geçti. Bu inceleme yolculuğu beş yıl sürdü. Topladığı ve yayınlanmak üzere Macar İlimler Akademisi'ne gönderdiği malzemeler, hem ilim çevrelerinin ilgisini uyandırdı, hem de Kunos'un çalışmalarına maddi yardım sağladı.

Türkiye'de bulunduğu yıllar süresinde Kunos'un birçok incelemesi çıkmış ve folkloristik çalışmlarının temeli sayılan Osmanlı-Türk halk şiirleri de o zaman yayınlanmıştır. Macaristan'a döndükten sonra ise birbiri ardına çıkan eserleri Kunos'un Türkiye'de geçirdiği yılları gerçek bir ilim adamı çalışkanlığıyla doldurduğunun en kesin delili olmuştur. Kunos, Anadolu halkının hayatını gayet canlı bir şekilde çizen yolculuk notlarından başka, Türk folklorunun bütün yönlerini tanıtan eserler yazmıştır. Bu yayınlar türkülerden masallara, Karagöz ve ortaoyunundan Nasrettin Hoca fıkralarına kadar Türk folklorunun birçok dalını kapsıyordu.

Kunos'un derlemeleri geniş kitlelere ulaşmıştır. Kısa zamanda yabancı ülkelerde de Türk folklorunun yayımcılarında biri olan Kunos'un bu kadar tanınmasında, onun ilmi çalışmalarını yöneten J. Budenz'in rolü büyüktür. Ignacz Kunos, tanınmış Alman bilgini Türkolog-folklorist G. Jacob tarafından, Türk folklor araştırma ve incelemelerinin temeli olarak gösteriliyordu.

Kunos, 1925 ve 1926'da Türk hükümetlerinin isteğiyle İstanbul ve Ankara'da konferanslar verdi, bunun sonucunda bazı eserleri Türkçe'ye çevrilmiştir.

Kunos, 1880 yıllarında çalışmalarına bakir topraklar üzerine başladı. Osmanlı dili ve kültürü araştırmaları, Anadolu ve Rumeli halk dili ve halk kültürü araştırmalarını tamamen gölgelemiş, geride bırakmıştı. Bu bakımdan Ignacz Kunos'un çalışmaları birer keşif olarak kabul edilmişti.

1945 yılında Budapeşte'de savaşlar devam ederken hayata gözlerini kapayan Ignacz Kunos, hayatı boyunca takdir edilmiş bir ilim adamı idi. Macar İlim Akademisi, Paris Societe Asiatique, Macar Krallığı Doğ Ticaret Akademisi, Uluslararası Orta ve Doğu Asya Derneği gibi birçok topluluğun da üyesiydi.

Kaynak: Türk Halk Edebiyatı, Ignacz Kunos (yayına hazırlayan: Prof. Dr. Tuncer Gülensoy), Ankara, 2001

Bir Görüşlen Sabrım Kalmaz  Ignacz Kunos Tüm Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözü sitesinde Ignacz Kunos mp3 dosyaları veya Ignacz Kunos türkü mp3 indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. Türkü Yurdu sadece Ignacz Kunos türkü sözlerini ve notalarını içerir. Sitede bulunan Ignacz Kunos türkü sözleri tamamen bilgi amaçlı sunulmuştur.