Türkü Yurdu

Hüseyin Cavan : Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

De Dağların Bu Çağından  Sponsorlu Bağlantılar


De Dağların Bu Çağından  Hüseyin Cavan Hayatı - Hüseyin Cavan Kimdir ?


Doğum Yeri: Azerbaycan
Doğum Yılı: 1916

20. yüzyıl âşıklarındandır. 1916 yılında Güney Azerbaycan'da dünyaya gelmiştir. Halk şiirinin hemen hemen bütün şekillerinde söyleyen Cavan, diğerlerine göre geraylılarında ve koşmalarında daha başarılıdır. Çeşitli konularda şiirler söylemiştir. Bunların en başında ise Azerbaycan gelmektedir. Güney Azerbaycan'ın güzelliklerini, kahramanlıklarını sık sık dile getiren âşık «Heyala düşdüm» redifli koşmasında bölgeye daha değişik bir gözle bakmaktadır:

Gözlerim veteni gemli görende,
Derdim tezelendi, heyala düşdüm,
Halgın nalesinden, halgın ahından,
Alışdım odlara, bu hala düşdüm,

Celladlar elinde dağılır veten,
Ayırılır analar körpelerinden,
Elin nalesini eşitdikce men,
Dolandım, mahaldan mahala düşdüm.

O zaman gülerim, halg ola azad,
Vetenden kesile bu nale feryad,
Tebriz'im olarsa zülmden azad,
Demezler mi derde zevala düşdüm.

Azerbaycan'da 20. yüzyılın destan kahramanları için şiirler söyleyen Cavan'ın bu tür şiirlerinde destanî bir eda hakimdir.

Sık sık Güney Azerbaycan'ın dağlarını, şehirlerini anlatan Cavan «Garadağ» redifli koşmasında bölgeyi şöyle dile getirmektedir:

Tebriz bir anadır, sen de oğlusan,
El bilir, ürekden ona bağlısan,
Oğlun Settarhan'dan sine dağlısan,
Onuncün ağarıb başın Garadağ

Tabiatın dışında, sevgiliyle, içtimaî ve siyasî konularla ilgili şiirleri ile de tanınan Cavan, sevgilisi için yazdığı «Kimden öyrendin» redifli geraylısında salınarak yürüyen bir kızı şu mısralarla anlatmaktadır:

Sevgilim sen maral kimi,
Gezmeyi kimden öyrendin,
Ay gabağa cığa, teli,
Düzmeyi kimden öyrendin?

Hüseyin Cavan, Güney Azerbaycan'da olduğu gibi Kuzeyde de sevilmiştir. Gerek Güneyde, gerekse Kuzey'de birçok âşık onun te'sirinde kalmıştır.

İran'da Pişeveri harekâtından sonra Kuzey Azerbaycan'a gelen Cavan'ın Azadlık Mahnıları (1950), Danış Telli Sazım (1966), El Aşığı (1973), Şerefli Saz, Koşmalar, Şiirler gibi yayımlanmış eserleri vardır. Bunların dışında üç tane de halk hikâyesi tasnif etmiştir.

Kaynak: Azerbaycan Aşıkları ve Halk Şairleri (2.cilt), Doç.Dr.Saim Sakaoğlu, Yrd.Doç.Dr.Ali Berat Alptekin, Esma Şimşek, Halk Kültürü Yayınları:10, İstanbul - 1986, s.128-129

De Dağların Bu Çağından  Hüseyin Cavan Tüm Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözü sitesinde Hüseyin Cavan mp3 dosyaları veya Hüseyin Cavan türkü mp3 indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. Türkü Yurdu sadece Hüseyin Cavan türkü sözlerini ve notalarını içerir. Sitede bulunan Hüseyin Cavan türkü sözleri tamamen bilgi amaçlı sunulmuştur.