Türkü Yurdu

Mahmut Güzelgöz : Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon) Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon)  Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon) adlı türkünün hikayesi


Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon)  "Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon)"

IV. Murat Bağdat seferine çıkarken, güzergah üzerinde bulunan Urfa'da Şazeli Şeyhi Ali Dedeyi ziyaret eder ve bir müddet kalır. Bu süre içerisinde Urfa'da musikiyle iştigal eden ne kadar hanende ve sazende varsa onları dinler, iltifatlarda bulunur. Mecliste bulunanlara daha başka ustalar yok mu diye sorar. Cemaatte ileri gelenlerden birisi; Hünkarım Kuloğlu Mustafa adında bir ustamız vardır. Ancak , canı isterse musiki topluluklarına katılır, istemezse katılmaz der.

IV.Murat merak eder, Kuloğlu Mustafa'ya davet için haber gönderirler. Ama Kuloğlu Mustafa gelmez. Bunun üzerine padişah iki askeri kılıç kuşandırarak bu adamı bulun getirin emrini verir. Askerler Kuloğlu Mustafa'yı zorla getirirler.

Kuloğlu Mustafa Padişahın huzuruna alınır ve musiki heyetine katılır. Bir iki parçadan sonra

"Ya bülbül güle kon dikene konma"

diye başlayan uzun havayı okur. Orada bulunanlar ilk defa dinledikleri uzun havaya hayran kalırlar ve padişaha iletirler. IV.Murat Kuloğlu Mustafa'ya döner ve sorar bu parçanın hikmeti nedir? Kuloğlu Mustafa; Efendim Mahur Makamında bir Maya okudum huzurunuzda. İsmi de Kılıçlı Maya olsun. Çünkü Kılıç zoruyla getirildim, der ve günümüze kadar bu parça Kılıçlı Maya olarak gelir.

Kaynak: Öyküleriyle Şanlıurfa Türküleri - Necati Aydınlı

Mahmut Güzelgöz  Mahmut Güzelgöz Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Mahmut Güzelgöz Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon) türkü mp3 veya Kılıçlı Maya (Ya Bülbül Güle Kon) mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Mahmut Güzelgöz türkü hikayelerini içerir.