Türkü Yurdu

Anonim : Kemerli Gaz Amat Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Kemerli Gaz Amat  Kemerli Gaz Amat adlı türkünün hikayesi


Kemerli Gaz Amat  "Kemerli Gaz Amat"

Aslı Kaz Ahmet tir. Halk dilinin yöresel konuşma alışkanlığından dolayı Gaz Amat diye anılır. 1918 den sonra, Burdur ve çevresinde türeyen eşkıya çetelerinden biri de Gaz Amat çetesidir.

Kemer karakol kumandanı Girit’li Ali Ağa’nın yanında duran, odalığı gibi hizmet eden ve dost olarak yaşadığı kadın, bir fakirin düğününü yapmak istiyor. Gaz Amat da ben yapacağım diyor ve böylece tartışmaya giriyorlar. Gaz Amat asker kaçağı olduğu için, kadın kumandana ihbar ediyor. Karakol kumandanı Gaz Amad’ı tutuklamak isteyince, Gaz Amat dağa çıkıyor ve eşkıyalığa başlıyor. Gaz Amat, bir ara kendine yardımcılar da buluyor, bunlardan biri Sarı Keçili, Ürkütlü’lü Dede, diğeri de Antalya’lı Gırıdın Süllü’dür.

Bir gün Gaz Amad ve arkadaşları Kemer’e gelip, Gaz Amad’ın evinde yatıyorlar ve o gün bir jandarma öldürüyorlar, akşam vakti karakolu basıyorlar, ellerindeki fenerin şavkıyla etrafı görüp orada olan nahiye müdürünü ve onun yanında misafir olan Camadağa adlı doğulu müdürü öldürüyorlar.

Aydın’dan Gaz Amad’ı bulmak için gelen zeybekler, 15 gün Kemer’de kalıyorlar.

Yanında 40-50 yörük ve efeyi barındıran Antalya’lı tavukcu Hekimoğulları, Gaz Amad’ı çekemiyor ve onu arıyorlar. Söbüce yaylasında Silme adlı yörüğün düğününe bütün efeleri davet ediyorlar.Planı Hekimoğlu kuruyor. Çavdır’dan Bunak’lı Amat geliyor. Muhabbetten sonra gece yarısı, Hekimoğlu Goca Mehmet ile Bunak’lı Amat, Gaz Amat’ı çeviriyorlar. Gaz Amat, eşkıya geleneğine uyup yanında gezdirdiği kadını Arife Hanım ile daha önceden çemberin dışında kalmayı başarıyorlar. Hekimoğlu, Bunak’lı Amat, Pazaravdan’lı çoban ve diğeriyle, şafak vakti, Gaz Amad’ın arkadaşları olan Dede ile Süllü’yü öldürüyorlar.Baskından sonra Gaz Amad Kemer Yaylasına geliyor 5 el domdom kurşunu sıkıyor ve böylece sağ olduğunu bildiriyor. Daha sonra , kendisine yanaşan, Gök İbremoğlu (Gök İbrahimoğlu) efe ile Yüreğil’e geliyorlar, Çoban evin tabanından sürünüp çıkarken Gaz Amat tarafından öldürülüyor. Bana Gaz Amat derler, arkadaşlarımı öldürdü diyor ve ciğerini söküp ısırıyor.

Deniz’li Gümüşgöl’ünde (Çardak yakınında), arkadaşı Payamlı’lı Veli efe ile giderlerken Denizli müfrezesi ile vuruşuyorlar. Gaz Amat kaba yerinden yaralanıyor, dağılıyorlar. Gaz Amat, Musalla yaylasına çıkıyor orada kadını Arife Hanımın yardımı ile yarasını tedavi ediyor. Daha sonra müfreze üzerine gidiyor. Gaz Amat 5 el ateş ediyor, müfreze kaçıyor. Arife Hanım da kaçıyor, arkasından ateş ediyor vuramıyor. Yarası nüksediyor, o vaziyette Eşenli İbrem (İbrahim) ağanın yanına geliyor. Gaz Amadın kardeşi Omar ile Eşen’li Ağası, Gaz Amadı karakola teslim ediyorlar. Burdur hapishanesindeyken, Yunan savaşı için hapishanelerden adam toplayan Demirci Mehmet Efe’ye sen efeysen ben de efeyim deyip kalkmamış ve hapishanede kalmış. Daha sonra Isparta damına sevkediyoruz diye götürülürken, Kışla köyü yakınında, şimdiki Gaz Amat çeşmesinde, kaçıyor bahanesiyle jandarmalar tarafından öldürülmüş.

Anonim  Anonim Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Anonim Kemerli Gaz Amat türkü mp3 veya Kemerli Gaz Amat mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Anonim türkü hikayelerini içerir.