Türkü Yurdu

Anonim : Kara Ziya Türküsü Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Kara Ziya Türküsü  Kara Ziya Türküsü adlı türkünün hikayesi


Kara Ziya Türküsü  "Kara Ziya Türküsü"

Dayoluklu Kara Ziya, Zelhin köyünden Ali Beyin kızı Hatın'ı görerek, aşık oluyor. Ve bir süre sonra kızı kaçırıyor. Kızın ailesi, jandarmaların da yardımıyla peşine takılarak, kızı elinden alıyor. Kara Ziya da jandarmalarca yakalanıyor ve dört yıl hapis yatıyor.

Bu arada Hatın'ı, Kozan'ın topallar köyünden Güdük Ali adında birine veriyorlar. Kara Ziya, cezaevindeki dört yılı, Hatın'ın hasretiyle geçiriyor. Cezaevinden çıkar çıkmaz, Hatın'ın verildiği köyü araştırmaya koyuluyor ve sonunda buluyor. Dilenci kılığında gittiği Topallar köyünde Hatın 'a rastlayan Kara Ziya sevgisiyle yanıp tutuştuğu sevgilisini yeniden kaçırmaya karar veriyor.

Kara Ziya, zaman kollayıp günün birinde dört arkadaşıyla birlikte Güdük Ali'nin evini basıyor. Çıkan çatışmada Güdük Ali öldürülüyor ve Kara Ziya Hatın'ı kaçırarak, dağın yolunu tutuyor. Bundan sonra yaman bir kovalamaca başlıyor. Sonunda, saklandıkları Ceyhan'ın Burhaniye köyünde jandarmalarca çevriliyor. Kara Ziya jandarma komutanından güvence alarak teslim oluyor. Fakat Kozan'da duruşması sırasında Hatın, karşı tarafın adamlarınca öldürülüyor. Kara Ziya ise; mahkum oluyor ve ömrünün bir bölümünü daha hapishanede geçiriyor. Cezasını tamamladıktan sonra Hatın'ın sevgisini içine gömerek yeni bir hayata başlıyor.

Kara Ziya'nın serüveni başlı başına bir roman konusu.

Güdük Ali'nin bacısı tarafından olay üzerine yakılan ağıt yörede Kara Ziya Türküsü olarak geçiyor.

Kara Ziya, Dayoluk'ta bulunduğu Veziroğlu'nun evinin hasımları ve jandarmalarca basılması olayını şöyle türküleştirmiş:


Bir oğlu var bi de kızı
Beyler ısmarlamış bizi
Sabahınan çevirdiler
Aynalı konağımızı

Kaynak: Öyküleriyle Halk Türküleri (Notalı) - Hamdi Tanses

Anonim  Anonim Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Anonim Kara Ziya Türküsü türkü mp3 veya Kara Ziya Türküsü mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Anonim türkü hikayelerini içerir.