Türkü Yurdu

Hulusi Yamaner : Kahbe İzmir Duman Vardır Başında Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Kahbe İzmir Duman Vardır Başında  Kahbe İzmir Duman Vardır Başında adlı türkünün hikayesi


Kahbe İzmir Duman Vardır Başında  "Kahbe İzmir Duman Vardır Başında"

Bu türkü, sözlerden anladığım kadarıyla İstiklal Savaşı yıllarında, vatanını savunmak uğruna herşeyini bırakıp cepheye koşan kahraman Türk askerlerine yakılmıştır. Afyonkarahisar yöresinden, Osmanlının son zamanlarında Kuzey Afrika'ya, Arap yarımadasına ve daha sonraları yurdun değişik bölgelerine pek çok vatan evladı, savaşmak üzere gitmiştir. Pek çok yörede olduğu gibi Afyonkarahisar'da da bu yiğitlerin öyküsünü destanlaştıran türküler yakılmıştır. Bu türkünün de onlardan biri olması muhakkaktır.

Kendi atalarımdan da Çallıoğlu Osman, Kahramanmaraş'ta Kürt isyancıların çıkardığı ayaklanmayı bastırmakla görevli iken şehit edilmiş ve anası tarafından kendisine ağıt yakılmıştır. Yazık ki bu ağıdın bir kaç bölümü dışında hiçbir parçası günümüze ulaşamamıştır.

Anneannemin babası Ökkeş Mustafa (Çalıseki; İstiklal Savaşı gazisi; uzun yıllar önce vefat etmiştir). Kocatepe'den İzmir'e düşmanı süren Türk kuvvetleri arasında yer almıştır. Yörem Tınaztepe'de (batıya doğru başlatılan taarruzda kurtarılan ilk bölge) yakılmış "Çukurörenlerde Çerkez Evleri" adlı türküde, bu türkü gibi kahraman vatan evlatlarına yakılmış bir türkü niteliğindedir.

Aktaran: Halil Bişi

Hulusi Yamaner  Hulusi Yamaner Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Hulusi Yamaner Kahbe İzmir Duman Vardır Başında türkü mp3 veya Kahbe İzmir Duman Vardır Başında mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Hulusi Yamaner türkü hikayelerini içerir.