Türkü Yurdu

Nebioğlu Hasan : Elli Dört Senesi Bahar Ayında Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Elli Dört Senesi Bahar Ayında  Elli Dört Senesi Bahar Ayında adlı türkünün hikayesi


Elli Dört Senesi Bahar Ayında  "Elli Dört Senesi Bahar Ayında"

Tarih içinde siyasal, sosyal ve ekonomik olaylara tanıklık eden Kırşehir, 14 Mayıs 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Partinin ağır baskısıyla karşı karşıya kaldı. İktidarı şiddetle eleştiren Osman Bölükbaşı'na oy verdiği için, 20 Temmuz 1954'te 6429 sayılı kanun ile ilçe yapılıp, yeni il olan Nevşehir'e (Muşkara) bağlandı. Çiçekdağı Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos da Nevşehir'e verildi.

Anadolu Selçuklularından beri Sancak ve il merkezi olan Kırşehir'i ilçe yapmakla cezalandıracağını sanan iktidar, Kırşehir halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Adalet Bakanı Osman Şevki Çiçekdağı'nın da Kırşehir'li olması, bu tepkiyi daha da derinleştirmişti. Kırşehir halkının zamanın hükümetine çektikleri bir telgrafta "İlçe olmaktan korkmuyoruz. İhtiraslarınızı tatmin etmek için isterseniz Kırşehir'i köy bile yapabilirsiniz. Biz de hiç bir şey yapamazsak, Osman Bölükbaşı'nı başımıza muhtar seçer, yine size boyun eğmeyiz." demişlerdir.

Kırşehir'in ilçe olmasına Türkiye genelinde de büyük bir tepki vardı. Muhalefet lideri İsmet İnönü ve Osman Bölükbaşı, her gittikleri yerde bu haksız uygulamayı dile getiriyor ve iktidarı şiddetle eleştiriyorlardı. İnönü'nün verdiği bir önerge üzerine 1 Temmuz 1957'de kabul edilip yürürlüğe giren 7001 sayılı kanunla Kırşehir, tekrar il yapılmıştır. Mucur, Kaman ve Çiçekdağı kendisine bağlanmasına rağmen, bir annenin kucağından zorla alman yavrular gibi Avanos ve Hacıbektaş ilçeleri Kırşehir'den koparılmıştır. Kırşehir, Mucur kazasının Geycek köyünden Aşık Hasan yapılan bu haksızlığı aşağıdaki dizelerde dile getirmiştir.

Kaynak: Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları - Baki Yaşa Altınok, Oba Yayıncılık, Mayıs - 2003, Ankara, s.2

Nebioğlu Hasan  Nebioğlu Hasan Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Nebioğlu Hasan Elli Dört Senesi Bahar Ayında türkü mp3 veya Elli Dört Senesi Bahar Ayında mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Nebioğlu Hasan türkü hikayelerini içerir.