Türkü Yurdu

Abdullah Kara : Cezayirli Mehmet'in Türküsü Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Cezayirli Mehmet'in Türküsü  Cezayirli Mehmet'in Türküsü adlı türkünün hikayesi


Cezayirli Mehmet'in Türküsü  "Cezayirli Mehmet'in Türküsü"

20.11.1987 tarihinde Abdullah Kara ile yaptığım bir müzik söyleşisinde Abdullah dede türküyü çalıp söyledikten sonra hikayesini şöyle anlattı;

60 - 70 yıl kadar önce Karamürsel eşrafından Cezayirli Mehmet diye biri vardı. Çevresinde sevilen sayılan biri olan Cezayirli Mehmet 1. Dünya Savaşı sırasında Karamürsele gelen Yunan birliklerine karşı silahlı mücadele etmiş kahraman biriydi.

O zamanlar, şimdi Yalova'ya bağlı olan Altınova yakınlarında Altınbeyin Çiftliği vardı. Burada yapılan bir düğüne giden Cezayirli Mehmet gecenin geç vaktinde geri dönmek için yola çıkar, Karamürsel'e 3 km mesafedeki Kırahmetoğlu Çiftliği civarında 3 kişi tarafından pusuya düşürülür. Ertesi günü Karamürsel eşrafından Hasan Kalyon o civardan geçerken zaytin ağacına asılı bir küfe, ağacın yanında da bir at görür. Hasan Bey Cezayirli'nin atını tanır, merak edip yaklaştığında küfenin kanlı olduğunu görür. Kanlar içindeki küfede Cezayirli Mehmet'in cesedi vardır. Hasan Bey derhal atını gerisin geriye sürüp Karamürsel'e döner ve jandarmaya haber verir. Haber ilçeye bir anda yayılır. Jandarma ve yakınları ile birlikte halkta olay yerinde toplanmıştır. Tekbir sesleriyle Cezayirli Mehmet'in cesedi evine getirilir. İlçe büyük bir mateme bürünmüş, cenaze evi ise insan kalabalığı ile dolup taşmaktadır. Ölüm raporunu hazırlamak için cesedi incelemek üzere doktor da gelmiştir. Kadınların toplandığı odada hıçkırıklar arasında şu ağıt okunur;

Çiftliğimin lambaları parlıyor
Doktor gelmiş yarelerim bağlıyor
Garip annem başucumda ağlıyor

Çok yazık oldu dil-i biçareye
Tükendi merhem yüreğim kanıyor

Ağlasada sızlasada hakkı var
Ecel gelmiş doktorumun vakti dar
Yeter annem çektiğin bu ahuzar

Çok yazık oldu dil-i biçareye
Tükendi merhem yüreğim kanıyor

Abdullah Dede, katillerin yakalandığını belirtip öyküyü bitirdi. Abdullah Kara türküyü ilk defa ablasından dinlemiş. Bizde yıllar sonra ondan dinledik. Kültür mirasımızı yıllarca tertemiz muhafaza edip günümüze taşıdığı için ona şükran borçluyuz. Onu rahmetle ve minnetle anıyorum.

İbrahim Akbaba

Abdullah Kara  Abdullah Kara Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde Abdullah Kara Cezayirli Mehmet'in Türküsü türkü mp3 veya Cezayirli Mehmet'in Türküsü mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece Abdullah Kara türkü hikayelerini içerir.