Türkü Yurdu

İbrahim Can : Arvallılı Hatça Türkü Sözleri - Türkü Notaları - Türkü Hikayeleri

Arvallılı Hatça  Arvallılı Hatça adlı türkünün hikayesi


Arvallılı Hatça  "Arvallılı Hatça"

Arvallı (Bağsaray), Burdur’a 38 km. uzaklıkta , 1958 yılında belediyesi kurulan büyük bir kasabadır. Şimdiki adı Bağsaray’a çok uygun bir görünümü olan ve yemyeşil bağ ve bahçelerin çevrelediği Arvallı, kendi adını alan eriği(Arvallı Eriği) ile diğer çeşitli meyve ve sebzeleri yetiştirmekle de ünlüdür.

Arvallı’lı meydanından güneybatıya doğru 15 - 20 adım yürüyünce, duvarına bitişik ve iki oluklu, harıl harıl akan pınarlı bir eve rastlanır. İşte bu ev Arvallı’lı Hatça’nın evidir.Türküde sözü geçen pınar bu pınardır.Hatça, evli bir köylü güzelidir. Arvallı’lı çobana gönlünü kaptırır. Çoban da Hatça’ya sevdalıdır. Birlikte Antalya’ya kaçıp oraya yerleşirler. Olay 1945 - 1946 yıllarında geçmiştir.

Arvallı’nın 5 km. kuzeyinde daha yüksek bir yerde kurulu ve bir orman köyü olan Kayış’ta, İbrahim Can adındaki mahalli bir sanatçı bu türküyü yakmıştır. Bu olaydan 5 - 6 ay sonra Kayış köyünden başka bir Hatça kız, Muharrem’in Mehmed’e kaçıp gidiyor.İlk yakılan Hatça türküsü, ikinci Hatça olayı ile ve halkın duyguları ile değişikliğe uğrayıp özleştirilerek bugünkü son şeklini alıyor.

İbrahim Can  İbrahim Can Diğer Türküleri


Turkuyurdu.com türkü sözleri sitesinde İbrahim Can Arvallılı Hatça türkü mp3 veya Arvallılı Hatça mp3 turku indirebileceğiniz Rapidshare ve benzeri linkler yoktur. "Turku Yurdu" sadece İbrahim Can türkü hikayelerini içerir.